5 recomandări esențiale pentru igienizarea danturii pentru purtătorii de aparat dentar

5 recomandări esențiale pentru igienizarea danturii pentru purtătorii de aparat dentar

Dr. Claudia Grancea – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială oferă purtătorilor de aparat dentar 5 recomandări esențiale pentru igienizarea danturii

O igienă corectă este esențială pentru menținerea sănătății cavității bucale, știm cu toții acest lucru, însă atunci când purtăm aparat dentar, lucrurile devin puțin mai complicate.
Iată de ce este important să acordăm o atenție sporită igienei dentare și de ce este bine să ținem cont:

Având în vedere că pe lângă bracketi și sub arcuri rămân resturi alimentare, periajul rămâne principalul mijloc de îndepărtare a acestora. În primul rând, periajul trebuie să se realizeze după fiecare masă. Pentru periaj putem folosi atât periuțe manuale, cât și electrice, cu mișcări circulare sau de dute-vino pe fiecare dinte.

Este important să fim atenți la zona dintre bracket și gingie, unde, de obicei, rămâne placă bacteriană și se acumulează resturi. Că să putem curată această zona retentivă, periuță trebuie ținută înclinat cam la 45 grade față de dinte și insistat cu presiune medie.

Pentru zonele mai înguste de sub arc, se folosesc periuțele interdentare, pe care le găsim în diferite dimensiuni.

Atenție! Faptul că purtăm aparat dentar nu înseamnă că nu putem folosi ață dentară. Această se trece mai întâi pe sub arc și apoi în spațiile dintre dinți.

Un must have în ceea ce privește igienă aparatului dentar este dușul bucal (irigatorul) . Acesta este un aparat care folosește un jet de apă cu presiune, pe care trebuie să îl direcționați cu grijă întotdeauna dinspre gingie spre dinte. Se folosește după periaj și ne ajută să îndepărtăm și cele mai mici resturi dintre dinți. În recipientul pentru apă se poate adaugă și apă de gură, pentru efectul sau antiseptic și odorizant.

Nu în ultimul rând, igienizarea profesională realizată în cabinet este esențială. Mulți pacienți nu știu că pot face detartraj chiar dacă poartă aparat dentar. Vizitele la medicul dentist trebuie să fie regulate și în cadrul acestora se va face evaluarea stării dinților și a gingiilor. În cazul în care este nevoie, se îndepărtează tartrul din jurul bracketilor, se face air-flow și periaj profesional.

Așadar, fie că ești purtător de aparat dentar sau nu, suplimentarea procedurilor de igienă dentară va aduce doar beneficii atat pentru dantură, cat si pentru cavitatea orală în general.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă