Revoluția internetului ne pune ușor în față ochilor, în fiecare zi, imagini cu zâmbete perfecte, dinți albi, perfect aliniați și astfel, vorbim despre un zâmbet ideal care este absolut fără niciun defect.
Însă, este posibil acest lucru?
Cu siguranță, stomatologia a evoluat extraordinar de mult atât din punct de vedere al materiei prime, tehnologiei, cât și al manoperelor. Și astfel, putem promite că există soluții pentru orice problemă, dacă se respectă planul de tratament și indicațiile medicului stomatolog. Însă, până a vorbi despre zâmbete frumoase este important să stabilim că prioritară este, de fapt, sănătatea dinților. Un tratament care îmbină cele două categorii este tratamentul cu aparat dentar.
Recomandat copiilor încă de la vârste fragede de 4 sau 5 ani, și, bineînțeles, adulților la orice vârstă aparatul dentar se recomandă cu precădere în anumire situații. Dr. Mircea Georgescu, medic specialist ortodont Clinică UNU, cu o experiență de peste 15 ani, recomandă purtarea aparatului dentar:
Când există o anomalie de dezvoltare a oaselor maxilare care poate fi de natură genetică, moștenită de la părinți, de exemplu înghesuirea dentară, dată de discrepanța între dimensiunea maxilarelor și dimensiunea dinților.
Obiceiurile vicioase- suptul degetului pe o perioadă dincolo de ceea ce este considerat normal, după 1,5 -2 ani care pot produce modificări în echilibrul musculaturii faciale și care la rândul ei influențează dezvoltarea oaselor maxilare și implicit poziția dinților.
Pierderea precoca din cauza cariei dentare a dinților temporari care poate duce la tulburări în erupția dinților permanenți.
O mușcătură foarte adâncă în care dinții superiori îi acoperă pe cei inferiori, câteodată aproape în totalitate
La adulți– extracțiile dinților permanenți rămase neprotezate ( nu se înlocuiește dintele respectiv pe o perioadă lungă de timp) pot duce la migrarea dinților vecini, respectiv apariția breșei edentate. De exemplu, migrarea dinților vecini poate să ducă la niște contacte anormale între dinți cu apariția retractiilor sau pierderea smalțului dinților, uzură prematură a dinților cu apariția unor probleme în articulația temporo-mandibulara cu dureri la mișcările de închidere și deschidere a gurii și atunci ortodonția e soluția pentru rearanjarea danturii și restabilirea echilibrului inițial.
Înghesuirile dentare favorizează la rândul lor apariția cariei dentare. Din cauza inghesuirilor dentare, igiena se face mult mai dificil și apar cariile dentare, de asemenea sunt favorizate și retractiile gingivale. Trebuie ținut cont și de boală parodontală. Apariția parodontozei și evoluția acestei boli provoacă ulterior pierderea dinților. Ortodonția rezolvă înghesuirea dentară și elimina riscurile legate de înghesuire.