La ce vârstă se poate începe tratamentul cu aparat dentar la copii

Clinica Unu Brasov, Sistemul de bracket Damon

Vârstă la care se poate începe tratamentul ortodontic la copii variază în funcție de cauza și gravitatea anomaliei. Există aparate miofunctionale care pot fi purtate încă de la 5-6 ani, pentru a corectă și ghida creșterea și dezvoltarea  armonioasă a maxilarelor.

Pentru cei micuți, purtarea aparatului dentar a devenit din ce în ce mai distractiva pentru în prezent, se poate alege un bracket albastru sau roz, sau brackets multicolori, astfel încât  fie foarte cool. Dincolo de această parte veselă, este important ca cel mic își corectează probelemele de ortodonție exact în etapa de viață când este cel mai recomandabil. Când este însă momentul perfect? Ne răspunde Doamna Dr Claudia Grancea, Clinică UNU:

Angrenajul invers/ocluzia inversă constituie o urgență în ortodonție și se referă la situația în care unul sau mai  mulți dinți de la arcadă superioară (maxilar) se află mai în interior decât cei de la arcadă inferioară(mandibulă). Ocluzia adâncă apare atunci când dinții de sus acoperă mai mult de 1/3 din înălțimea celor de jos- poate duce la traumatism cu uzură excesivă a dinților sau probleme gingivale.

Ocluzia deschisă– existența unui spațiu vertical între dinții de sus și cei ce jos ( unul sau mai mulți dinți nu se ating atunci când copilul muscă).

Lipsa tratamentului ortodontic atunci când acesta este necesar poate duce în timp la uzură excesivă a dinților,  gingivită și retracție osoasăîngreunarea igienizării corecte și apariția cariilor interdentare, dureri musculare și articulare, probleme de respirație.

Pentru a lua decizia dacă un copil are sau nu nevoie de tratament cu aparat ortodontic, este necesar  părintele   aducă copilul la o consultație de specialitate de îndată ce observă  ceva nu este în regulă cu alinierea dinților  sau mușcătura copilului. 

Cum decide părintele dacă cel mic are nevoie de aparat dentar?

Pentru un diagnostic corect, pe lângă consultația clinicăse fac câteva investigații cum ar fi radiografii, fotografii, amprentarea pentru modele de studiu. În funcție de toate aceste semne, se alege metoda de tratament cea mai potrivită pentru situația respectivă.

 Mituri: apariția cariilor în timpul și după tratamentelor cu aparat ( acest lucru se întâmplă numai în situația în   care igienă nu se face corect în timpul purtării aparatului).

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă