Ortodontie

Tratamentul Ortodontictic presupune angajarea unei responsabilitati din partea medicului ortodont dar si din partea pacientului si a familiei acestuia.
In ortodontie este de stiut ca rezultatele nu apar peste noapte, ci in luni de zile. Finalul tratamentului si indepartarea aparatului dentar (pe care pacientul o considera un eveniment fericit) nu se face dacat dupa 2-3 ani dupa tratamentul ortodontic.

Stabilirea diagnosticului si a planului de tratament presupune o analiza atenta a radiografiei panoramice si teleradiografiei de profil, modelelor de studiu si a fotografiilor.

Importanta este si aprecierea momentului optim de incepere a tratamentului ortodontic. Sunt 2 ani de munca in cabinet de eforturi din partea pacientului care de cele mai multe ori este un copil. Acesta cu greu intelege de ce trebuie sa poarte toate „fiarele” in gura, sa renunte uneori la chipsurile delicioase si la alte mici bucurii ale vietii.

Tratamenetul trebuie sa se finalizeze cu dinti drepti, un zambet placut, un profil armonios, toate acestea contribuind la un tratament de succes. Sunt insa si situatii cand dificultatea cazului, si/sau deciziile de tratament pot duce si la compromis. Un bun prieten, medic ortodont, afirma ca „nu suntem Dumnezeu” unele lucruri se pot face dar exista o limita. Ortodontia este in parte stiinta, in parte arta.

Obiectivele Tratamentului Ortodontic
Obiectivele tratamentului ortodontic au fost sintetizate în cadrul unei discuții între nume sonore ale ortodonției. Acestea au fost publicate ulterior într-o revistă de specialitate.

Dar să vedem ce cred acești medici ortodonți despre ceea ce trebuie urmărit când începem un tratament ortodontic.

Obiectivele unui tratament ortodontic sunt de a obține o bună funcție a aparatului dento-maxilar, maximum de estetică și de stabilitate, să se salveze cât mai mulți dinți, să se evite intervențiile chirurgicale, deci tratamentul sa fie cât mai eficient, iar la sfârșit pacientul să fie mulțumit și, de ce nu, fericit de rezultatul obținut .

Estetica facială a evoluat de-a lungul timpului, ceea ce în anii 60 era considerat un standard de frumusețe astăzi nu mai e valabil, de exemplu Brigitte Bardot, o divă a acelei perioade astăzi ar apela la tratament ortodontic.
O fizionomie frumoasă astăzi presupune o barbie usor proeminentă, atingerea buzelor să se facă fără efort, și un zâmbet care să dezvăluie incisivii superiori și 1-2mm din gingie.
Dinții nu trebuie să prezinte zone de uzură prematură și leziuni carioase, să aibă o înclinație corespunzatoare, culoarea să fie placută.
Gingia trebuie să fie sănătoasă fără inflamații, pungi parodontale sau alte afecțiuni.
Să nu existe suferințe ale articulației temporomandibulare și ale musculaturii faciale, ocluzia (mușcătura) celor 2 maxilare să fie echilibrată și armonioasă. Desigur că discuția mai conține detalii interesante dar cred că e suficient dacă ne oprim aici. Interesant este ca statistic vorbind pacienții sunt în cea mai mare masură interesați de amănuntele estetice și mai puțin de problemele de ordin funcțional.
Cum se procedează?
Prima vizită este una de tip informativ și presupune o indentificare a problemelor existente, eventual a cauzelor care poate au dus la apariția anomaliei dentomaxilare.

Important este ca din discuția cu pacientul (sau cu părinții acestuia dacă acesta e copil) să se constate ce anume deranjază (dinții sunt strâmbi, dacă există dureri musculare sau articulare, etc) și în general cam ce dorește pacientul să se obțină în urma tratamentului ortodontic.

Pacientului i se explică că pentru stabilirea unui diagnostic precis și a planului de tratament sunt necesare câteva investigații: radiografii, fotografii, modele de studiu, teste funcționale.

În a doua sedință se comunică diagnosticul, planul de tratament ( și eventual variantele de tratament), cum se va desfașura tratamentul, ce presupune, cam cât va dura în timp.

Aici pot interveni factori care pot scurta sau prelungi durata tratamentului cum ar fi calitatea terenului (dinți, os, gingie), respectarea indicațiilor și nu în ultimul rând cât de eficient e condus tratamentul. Tot în această întâlnire se vor discuta costurile tratamentului.

A treia întâlnire presupune aplicarea aparatului, iar la sfârșit pacientul va primi indicații în ceea ce privește igiena bucală, etc (vezi indicații pentru purtătorii de aparate ortodontice). Controalele se vor desfășura la intervale variabile de , 4 sau 5 săptămâni.

După terminarea tratamentului activ și obținerea rezultatelor dorite de către pacient, aparatul se îndepărtează și urmează etapa de contenție țn care se stabilizează rezultatul obținut. Acest lucru presupune purtarea în timpul nopții a unei plăcuțe și/sau lipirea pe interiorul dinților a unei sârmulițe.

În primele zile pot să apară dureri pe dinții pe care se lucrează, în functie de sensibilitatea pacientului.

Tipuri de aparate ortodontice
Aparatele ortodontice trebuie să îndeplinească câteva deziderate, unele fiind obligatorii, altele fiind dorite de către pacienți. Iată câteva dintre acestea: să fie comode, să nu producă leziuni în cavitatea bucală, să permită o igienizare corectă, să fie cât mai puțin vizibile (în special la pacienții adulți) și poate cel mai important, să fie eficiente (ceea ce înseamnă un tratament cât mai scurt).
Exista mai multe tipuri de aparate ortodontice:

Aparate fixe care se aplică pe dinți și care nu se îndepărtează decât la sfârșitul tratamentului.
Aparate mobile pe care pacientul le pune și scoate singur de pe dinți.

3. Aparate care produc mișcări strict dentare și aparate care au acțiune ortopedică, producând modificări în creșterea oaselor maxilare

4. În ultima vreme există o cerere tot mai mare din partea pacienților de ortodonție (în special pacienții adulți) pentru estetică chiar și în timpul tratamentului ortodontic. Deasemenea, arcurile metalice ale aparatului fix au devenit mai estetice prin tratarea suprafetei cu o vosea alba.


APARAT DENTAR DAMON

Este un aparat dentar autoligaturant, superior din punct de vedere mecanic si biologic, care actioneaza in acelasi timp cu muschii buzelor si a limbii, obtinand astfel o corectare a pozitiei dintilor mai lenta, dar mai naturala, cu forte mici, fara efecte secundare asupra aparatului de sustinere a dintelui in os. Indreptarea dintilor se face printr-un arc (o sarma cu o forma ideala), care se conecteaza la dinti prin intermediul bracketurilor dispuse cu clapeta (nu cu un elastic ca in cazul unui aparat clasic). Aceasta clapeta este elemental inovator al acestui tip de bracket, intrucat permite distribuirea unei forte continue, de intensitate mica, fara efecte parazite asupra aparatului de sustinere a dintelui in os (fara retractii osoase sau gingivale). Cu aparatul dentar Damon se pot evita uneori extractiile dentare suplimentare sau operatiile de chirurgie ortognata. De asemenea controalele se fac mai rar, la 2-3 luni. Aparatul Damon are doua variante – metalic, cu bracketi mici, igienici si eficienti (chiar si in cazurile cu dinti foarte mici) si clear (fizionomic, estetic), complet transparent, preferat de pacientii care au exigente estetice ridicate in viata de zi cu zi, chiar si in timpul tratamentului (prezentatori, cantareti, vedete). Ambele tipuri de aparate au aceeasi eficienta in timp, diferenta fiind doar de ordin estetic.
B1.1Layer 529
coB1.2Layer 530


APARAT DENTAR INVISALIGN

Aparatul Invisalign este cel mai avansat tip de tratament ortodontic. Acesta îndreaptă dinţii folosind o serie de aliniatori detaşabili aproape invizibili, proiectati digital, care sunt adaptaţi special la dinţii dumneavoastră. Pe măsură ce se înlocuiesc gutierele odată la două săptămâni, dinţii vor migra – puţin câte puţin, săptămână după săptămână, deplasându-se treptat spre poziţia finală proiectată. Confortabil, transparent şi detaşabil – sistemul Invisalign vă transformă zâmbetul fără a vă perturba viaţa. Aşa cum au descoperit deja peste 2,5 milioane de oameni din întreaga lume.
B2.1Layer 531
B2.2Layer 533
B2.3Layer 532


APARAT DENTAR FIX CLASIC

Varianta metalica a acestui aparat este utilizata cel mai des si este recomandata de catre majoritatea medicilor ortodonti, fiind o metoda economica si eficienta. Aliniaza dintii, imbunatatesc masticatia si corecteaza forma arcadelor dentare cu rezultate excelente din punct de vedere estetic si functional. Bracketii sunt miniaturizati, discreti, permit efectuarea corespunzatoare a igienei dentare si cu ajutorul lor se poate face corectarea tuturor anomaliilor dento-maxilare.


APARAT DENTAR CU BRACKETI DE SAFIR

Aparatul dentar cu bracketi de safir este varianta fizionomica a aparatului metallic classic si este preferat de multi pacienti datorita esteticii sale. Ofera calitate superioara la un pret bun. Face parte din seria aparatelor ‘estetice’, oferind o vizibilitate minima prin transparenta si transluciditatea bracketilor.
B3.1Layer 534


APARAT MIOFUNCTIONAL (TRAINER)

Aparatele miofunctionale sunt aparate mobile, recomandate in perioada de crestere (8-12 ani) care sunt concepute pentru a imbunatati functiile asigurate de aparatul dento-maxilar (respiratia, masticatia, deglutitia, fonatia), functii care daca sunt perturbate, influenteaza in mod negativ dezvoltarea pacientului. Functiile sunt corectate prin indepartarea obiceiurilor vicioase ce au efecte negative asupra dezvoltarii copilului (respiratia orala, deglutitia infantila, masticatia/fonatia cu interpozitia limbii), restabilind astfel un echilibru care ii permite pacientului sa creasca normal si sa aiba o ocluzie(muscatura) ideala, asigurandu-se totodata si alinierea dintilor.
De asemenea, aparatele miofunctionale sunt folosite in tratamentul(deconditionarea, indepartarea) altor obiceiuri vicioase externe, care influenteaza dezvoltarea faciala si maxilo-mandibulara (sugerea degetului, sugerea paturii, mestecarea creioanelor).
Purtarea trainerelor si mentinerea lor in gura presupune o contractie musculara, deci ele dezvolta musculatura, iar prin cresterea fluxului sanguin la nivel local se dezvolta armonios si cele doua oase maxilare (superior si inferior). De asemenea, prin purtarea aparatului pacientul isi pozitioneaza limba in mod corect la nivelul boltii palatine (tine limba in cerul gurii). Se recomanda totodata si exercitii de respiratie care ii antreneaza efectuarea corecta a acestei functii, adica pacientul trece de la o respiratie orala (incorecta), la una nazala, corecta.
Prin toate aceste aspecte mentionate, aparatul miofunctional asigura dezvoltarea corecta a arcadelor dentare si alinierea dintilor, ceea ce are ca rezultat o muscatura corecta, stabila in timp.


APARATE EXTRAORALE ARCUL FACIAL (HEAD GEAR)

Este un dispozitiv extraoral prevazut cu un arc si o capelina si are ca scop ghidarea lenta a cresterii faciale si osoase prin intermediul miscarilor dentare in directia corecta. Aparatul extraoral transmite forta creata de sprijinul cranian catre dinti prin intermediul unui aparat intraoral (placuta, disjunctor, inele ortodontice) si astfel se obtine o influentare benefica a potentialului de crestere al pacientului. Forta este aplicata asupra arcului facial prin intermediul elementelor elastice (inele elastomerice schimbate in fiecare zi de catre pacient).


MASCA DELAIRE

Masca Delaire este un aparat folosit in tratamentul pacientilor cu muscatura inversa, mai exact cei care au dintii si maxilarul inferior peste dintii de sus (prognatism mandibular). Tratamentul cu acest aparat este eficient in perioada de crestere, purtarea lui fiind necesara atat ziua, cat si noaptea (minim 14 ore zilnic).

Cu ce te putem ajuta? Contactează-ne!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale
în chat sau programează o consultație.





    Ia legătura cu noi!

    Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


      Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
      Acceptă